Wormen bij de hond:

Wormen leven in het lichaam van de hond en nemen daar voedingsstoffen op die de hond zelf nodig heeft of verstoren lichaamsfuncties. Wormen zijn daardoor schadelijk voor de gezondheid van de hond maar ook die van de mens. Omdat het een zoonose is, is een goede wormbestrijding erg belangrijk. Hieronder een overzicht van de verschillende wormen:

  • De Spoelworm (Toxocara)
  • De Lintworm ( Dipylidium)
  • Vossenlintworm (Echinococcus)
  • Haakworm (Uncinaria)
  • Zweepworm (Trichuris)
  • Franse hartworm ( Angiostrongylus)
  • Hartworm (Dirofilaria)

Het ontwormingsschema:

Pups worden (als goed is) op 2,4,6 en 8 weken bij de fokker ontwormd. Vraag dit ook na bij de fokker en ook met welk middel ze zijn ontwormd.

Dan komt de pup bij u in huis en moet u het ontwormingsschema verder aanhouden.

Ontworming op:
10 weken
12 weken (3maanden)
4 maanden
5 maanden
6 maanden

Vanaf dan was het ontwormingsschema 4x per jaar, maar tegenwoordig is er een nieuw ontwormingsschema (zoals hieronder)

 

 

 

 

 

 

 

 

Risicogroep A: 1-2 keer per jaar ontwormen

Risicogroep B: 4x per jaar ontwormen

Risicogroep C: vaker dan 4x per jaar ontwormen (afhankelijk van de mate van verse voeding)

Risicogroep D: Maandelijks ontwormen.

Wanneer is het beste om mijn hond te ontwormen:

  • 2 dagen voor of 2 dagen na de vaccinatie.Ze kunnen zowel van de ontworming als van de vaccinatie niet lekker worden, als je de middelen apart geeft kun je milde symptomen waarnemen. Geef je beide tegelijk dan kunnen ze daar ziek van zijn.
  • `s ochtends of begin van de middag de ontworming geven. Nu zul je wel denken waarom niet `s avonds.`s avonds kan je met alle liefde je hond ontwormen maar binnen een paar uurtjes werkt het middel en kan het voorkomen dat jouw hond moet poepen (aan de diarree gaat) als jij dan net in je bed ligt (en er daardoor een aantal keer uit moet) is dit niet zo fijn.

Mijn hond heeft wormen:

Nu kan het voorkomen dat er wormen in de ontlasting zitten terwijl je de hond al een hele poos geleden hebt ontwormd. Dit is een teken dat jouw hond dus ontzettend vol zit met wormen en weer toe is aan een behandeling.

Mocht het nou zo zijn dat je de hond hebt ontwormd en er zitten daarna wormen in de ontlasting is het verstandig om 2 weken na het toedienen van de ontworming de hond nogmaals te ontwormen. Zitten er daarna geen wormen meer in dan kan je het ontwormschema verder aanhouden. Zitten er nog wel wormen in dan weer over 2 weken ontwormen net zolang totdat ze niet meer zichtbaar zijn in de ontlasting.

Wormen en mensen:

Wat ik al eerder in dit artikel aangaf zijn wormen ook besmettelijk voor mensen (dit heet een zoonose).

Vooral jonge kinderen die in het gras of zand spelen of aan de hond komen en dan hun handen in hun mond steken, worden besmet. Vaak zijn er bijna geen klachten, maar het is mogelijk dat de larven in de lever en longen terecht komen en het volgende veroorzaken:

Misselijkheid,
Buikpijn,
Hoesten.
Maar ook spier- en gewrichtspijn,
Overgeven en
Huiduitslag komen voor.

De larven kunnen naar een oog trekken, hierdoor ontstaat een ernstige storing van het gezichtsvermogen. In uitzonderlijke gevallen kunnen de larven in de hersenen terecht komen.

Ontworming zo duur:

Wat wij veel horen is dat de ontworming zo duur is, maar is dat eigenlijk wel zo?

Er zijn vele soorten worm middelen op de markt tegenwoordig. Waar iedereen vooral op moet letten is waar beschermt het middel tegen. Niet alle middelen geven bescherming tegen alle wormen.

Aangezien je vaak van te voren niet weet waartegen je moet ontwormen is ons advies om zo breed mogelijk te ontwormen (breedspectrum) zo pak je alle wormen aan die eventueel aanwezig zullen zijn in het lichaam van jouw hond.

Ons advies:

Let goed op welk middel u koopt en waartegen het precies werkt!

Binnenkort zullen wij een overzicht publiceren met alle soorten ontwormingsmiddelen voor honden. Kom je er niet uit, geen probleem! Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!