Honden in de Winter:
Dolle pret in de sneeuw:
De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te ravotten en te speuren naar van alles wat er zich onder de sneeuw bevindt. In dit artikel geven wij je een aantal tips om de winter veilig maar ook leuk door te komen.

Zoutvergiftiging:
Zoals de meeste wel weten wordt er in de winter zout gestrooid om gladheid te voorkomen. Na een heerlijke wandeling in de sneeuw is het logisch dat je hond zichzelf schoon likt. Wat kan dat nou voor kwaad zou je denken? De pekel die aan de poten van je hond blijft kleven kan hij/zij , doordat de hond zichzelf schoon likt, binnen krijgen.

Voetzooltjes insmeren met vaseline:
Sommige honden kunnen last krijgen van pekel. Om dat te voorkomen kun je voordat je naar buiten gaat de poten van je hond insmeren met vaseline. Zorg er wel voor dat je na de wandeling de poten goed schoon maakt met lauw water.

Houd je hond warm:
images-kouHoe zorg je ervoor dat je hond warm blijft terwijl het buiten vriest?
Probeer stilstaan in de sneeuw te voorkomen. Door ervoor te zorgen dat hij in beweging blijft, blijft hij warm. Voor honden met een korte vacht en/of kale buik kun je eventueel een honden jas of dekje aanschaffen.
Een natte hond heeft eerder kans om onderkoeld te raken. Voorkom dus gesmolten sneeuw of water in de vacht.

 

 

Hieronder een aantal symptomen als je hond het koud heeft:
* Rillen
* Hond is in zichzelf gekeerd, maakt geen contact
* Problemen met ademhalen
* Zwakke hartslag
* pootjes om en om omhoog houden.

Bevriezingsverschijnselen:
* De huid is bleek en blauw en in een later stadium rood en opgezwollen.
* De hond heeft pijn aan de staart, oren en poten.

Wat te doen als een hond onderkoeld is of zelfs bevriezingsverschijnselen heeft?
* Breng de hond z.s.m. naar een warme omgeving,
* Laat de hond iets warms drinken
* Geef de hond suiker om energie te krijgen
* Pak de hond warm in met dekens en gebruik eventueel warmwaterkruiken (Let op! Leg deze niet direct op de huid!)
* Bel onmiddellijk met je dierenarts voor verdere instructies.

Puppy’s zijn nog te klein en hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou. Rassen met een korte vacht en/of kale buik, die van oorsprong uit warmere gebieden komen, zijn minder bestand tegen de kou. Houd hiermee rekening als je van plan bent om met je hond naar buiten te gaan.

Lange haren weg knippen:
imagesSommige hondenrassen hebben tussen de voetzolen, aan de achterkant van de poten en onder de buik lange haren. Aan deze langs vacht kunnen zich sneeuwklompjes gaan vasthechten. Het bemoeilijkt vooral het lopen als er sneeuw- en ijsklompjes onder de voetzolen vastkleven, dit voelt erg ongemakkelijk aan. Knip daarom al het overtollige haar weg om dit te voorkomen.
Als er dan toch nog sneeuwklompjes vast kleven aan de vacht, knijp ze dan stuk. Probeer de sneeuwklompjes nooit los te trekken.


Honden op het ijs:

????????????????????????????????????

IJs is erg glad waardoor je hond kan uitglijden. Hij kan zijn botten, gewrichten of spieren blesseren. Daarnaast loopt de hond gevaar door het ijs te zakken of in een wak valt met alle gevolgen van dien.

 

 

 

 

Verlichting:
In de wintermaanden word het alweer snel donker. Het dragen van goede verlichting is dan geen overbodige luxe. Er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden hieronder een aantal voorbeelden:
* Reflecterend veiligheidsjasje
index

 

 

 

 

 

 

* reflecterende halsband
led-halsband ud-960x576
* Knipperlichtje aan de halsband
veiligheidslampje

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de hond maar ook voor de hondeneigenaar!