Hoe om te gaan met vuurwerk

Als je een hond hebt die bang voor vuurwerk is, zou je eigenlijk vanaf oktober al bezig moeten zijn met het trainen van je hond om met angst om te gaan.

Is jouw hond nog jong en word dit zijn eerste oud en nieuw dan is het handig om te weten wat je wel en niet moet doen op de momenten dat jouw hond reageert op vuurwerk.

Veruit de meeste honden hebben een hekel aan vuurwerk. Het is niet alleen de lawaai maar ook de geur en alles rondom vuurwerk waar vaak de honden op reageren. En geef ze is ongelijk!

   Als hondeneigenaar zijn wij verantwoordelijk voor het welzijn van onze honden. Een van onze taken is dan ook om hen zo goed mogelijk door deze periode van vuurwerk heen te loodsen. Want bedenk wel dat een hond vele malen meer ruikt en hoort dan dat wij doen!

Dagen voor Oud en Nieuw:

Vuurwerk vermijden:
Vermijd vuurwerk zoveel als mogelijk. Loop ruim om vuurwerk afstekende jongeren heen of kies een andere route. Ga het liefst naar rustige uitlaatplekken en loop op tijden dat er weinig vuurwerk zal worden afgestoken zoals bijvoorbeeld rond etenstijd of `s morgens vroeg in de morgen.

Aanlijnen:
Laat je hond aangelijnd uit. Check voor het lopen de lijn, gespen en de musketonhaken of deze nog stevig zijn. Is je hond bang, gebruik dan eventueel een tuig. Neem geen enkel risico !

Steun je hond:
Als je hond bang is, zorg er dan voor dat je bij hem in de buurt bent. Geef hem daar ook de mogelijkheid voor om bij je te zijn. Straal vertrouwen en rust uit.

Rustig blijven:
Blijf rustig bij harde knallen. Als de baas rustig is zal de hond ook rustiger zijn. Als je hond erg geschrokken is, blijf dan even staan en laat je hond ter plekke herstellen.

Veilige plek in huis:
Het belangrijkste is dat de hond een veilige plek in huis heeft. Soms kiezen de honden zelf een rustige plek waar ze zich prettig voelen.

Oudjaarsdag:

Kort uitlaten:
Laat je hond liever een paar keer kort uit, dan een lange wandeling met vele knallen en stress. Kies voor de rustige momenten zoals: rondom etenstijd en `s morgens vroeg.
Als het mogelijk is kies dan voor een vuurwerkvrije plek om lekker te wandelen.
Houd bij een angstige hond ook op een vuurwerkvrije plek aangelijnd. Dit kan ook betekenen aan een lange lijn. Er mag immers op deze dag overal vuurwerk worden afgestoken, dus neem geen enkel risico!

Jaarwisseling:

Laat je hond begin van de middag nog even lekker uit en maak je laatste ronde ruim na 12 uur als het meeste vuurwerk is opgeknald.
Doe tijdens het geknal de gordijnen dicht en zet muziek of de televisie aan. Dit zorgt ervoor dat het geluid van buiten minder hard door komt.
Houd de deuren ten alle tijden dicht. Een bange hond kan vluchten en dit is wel het laatste wat je wilt!
Door te kauwen op een lekker kluifje komen er stoffen vrij waardoor hij kan ontspannen. Koop dus lekkere kluifjes en laat je hond lekker kluiven. Neemt je hond het kluifje niet aan, Dan is hij/zij echt te bang en kun je hem het beste op zijn veilige plek laten liggen.
Laat je hond niet alleen, zorg ervoor dat er altijd een vertrouwd persoon aanwezig is bij je hond.

Heeft vuurwerk training zin of niet?

Als je angst bij je hond kwijt wilt raken, zul je veel moeten trainen in allerlei situaties. Het belangrijkste om je hond te leren is dat hij kan vertrouwen op zijn baas in stressvolle situaties.
Trainen op een veld waar vuurwerk word afgestoken is GEEN aanrader! Honden, maar ook mensen, leren alleen als we rustig zijn en aandacht hebben. Als je stress hebt of bang bent leer je niets. Het effect wat je dan krijgt is dat honden zich afsluiten, bevriezen en hun lot ondergaan.

Of terwijl honden confronteren met vuurwerk en dan maar hopen dat de angst verdwijnt, heeft totaal geen effect!

Lichaamstaal van je hond:
Wees tijdens oud en nieuw maar ook tijdens een stressvolle situatie alert op de stress- signalen die uw hond uitstraalt.
Hieronder verschillende stress signalen die uw hond u kan laten zien:
* Hijgen
* Trillen
* Gapen
* Tongelen (met tong neus proberen aan te raken in een snelle beweging).

Wat niet te doen bij vuurwerkangst:
* Hem dwingen in een bepaalde ruimte te zijn of hem geen toegang geven tot zijn favoriete ruimte.
* Hem negeren
* Overdreven aandacht geven aan zijn angst
* Hem alleen laten tijdens de jaarwisseling
* Met hem naar een andere plek gaan dan zijn eigen vertrouwde omgeving.

Rustgevende middelen:

Er zijn tegenwoordig vele rustgevende middelen op de markt.
Adviseer goed na bij de dierenarts welk middel er is en wat het doet qua werking.
Zo zijn er bijvoorbeeld middelen die de hond wel suf maken (niet bewegen) maar wel alles horen en zien (maar niet kunnen vluchten). Dit middel is helaas nog wel te koop maar word ten strengste afgeraden!
Er zijn ook homeopathische middelen op de markt die vaak ook al voldoende werking hebben op de hond.

Elk middel werkt weer anders. Adviseer daarom goed bij een dierenarts welke het beste bij uw hond past. Zij weten wat het middel doet en welke naar alle waarschijnlijkheid het beste bij uw hond ingezet kan worden.